Să ne ascultăm corpul

Corpul ne vorbeşte printr-un ritmul său, prin respiraţie. Poate fi fluent, calm, sau sacadat, agitat. Simţim cald, contracturi uşoare sau mai puternice, furnicături, tensiuni musculare de diverse grade sau dureri. De diferite intensităţi.

Şi asta se întâmplă pentru că corpul nostru are memorie somatică: orice emoţie trăită încă din momentul naşterii rămâne înmagazinată în corpul fizic. Emoţiile negative perturba funcţionarea normală a zonei în care s-au „depus” acestea.

Respirând profund şi intens cu atenţia către aceste zone, vizualizând fluxul de aer care intră în corp şi apoi iese prin expiraţie din corp, putem să intenţionăm deblocarea emoţiilor reprimate şi obţinem astfel relaxarea şi confortul atât fizic cât şi psihic.

Persoanele active care practică o formă de sport de agrement, ocazional sau chiar ca antrenament periodic planificat, se simt excelent când au senzaţiile acelea plăcute în muşchi. După folosirea lor. Însă majoritatea nu au experimentat acea oboseală plăcută, relaxată a muşchilor antrenaţi. Și starea de bine care vine la pachet cu aceasta. Ei sunt obişnuiţi cu senzaţiile lente ale mişcărilor de zi cu zi şi nu concep măcar că corpul lor este făcut şi din altceva decât ce se vede. Forme neregulate ale corpului fără consitență musculară şi fără a fi conştienţi de alte senzaţii decât durerile emoţionale sau datorate sedentarismului.

Una din primele măsuri în cunoaşterea corpului, până să apuci să vorbeşti cu el, îţi va răspunde dar cu mare întârziere, este să conştientizezi fiecare părticică din el. Poţi încep cu relaxarea, însă dacă nu ştii cum să o faci ai putea să începi prin exerciţii de izometrie.

Izometria este arta de a contracta pe rând fiecare muşchi în parte concentrându-te pe el, privindu-l şi comandând creierului să îl mişte. Este o uşoară jenă la început pentru că fiind neantrenat şi înconjurat de ţesut conjunctiv nu reacţionează prea rapid al comanda noastră mentală, însă, cu puţină răbdare îl vom urni din loc. Majoritatea muşchilor sunt pregătiţi să răspundă la solicitări, avem nevoie doar să ne dăm seama că sunt acolo pentru noi.

Chiar dacă nu ai nici o atracţie către mişcarea fizică şi ţi se pare ceva straniu şi obositor, micile contracţii ale muşchilor urmate de relaxarea acestora tot te vor face ceva mai vioi şi vei reuşi mai apoi să urmăreşti respiraţia cu calm. Pentru a descoperi zonele din corp ce necesită atenţia ta.

MihaiB.

Consiliere Spirituală

Pentru Programări Sunați la 0723377860