Cum să te protejezi

În reiki, pshioterapie sau orice aplicaţie terapeutică cu abordare holistică există un schimb între terapeut şi pacient. Un schimb la nivel de conştient, inconştient, energetic şi la nivel de suflet. Acest schimb în anumite medii se numeşte transfer atunci când are loc dinspre terapeut către pacient. Acesta este pilonul central al abordării terapeutice.

Este necesar să ne amintim că terapeutul este şi el om.Are emoţii sentimente, revelaţii despre el însuşi.Uneori, trebuie să auzi poveşti ale pacientului care ţi s-au întâmplat şi ţie, alteori ai pacienţi cu concepţii și credințe diferite, şi trebuie să ne asigurăm că putem ajuta pacientul.

În astfel de situaţii are loc un transfer de semn opus care se numeşte contra transfer.

Contratransferul este tot un transfer, un schimb de la inconştient la inconştient,la nivel energetic, emoţional sau cognitiv de la pacient la terapeut..

Reacţiile terapeutului nu sunt golite de conţinut afectiv, pozitiv sau negativ, dar ele nu au aceeaşi cauză că în situaţia pacientului. Contratransferul are două laturi: reacţiile terapeutului ca om şi ceea ce pacientul induce în terapeut.

Fie că este vorba de emoţii, amintiri dureroase sau energii asemănătoare cu evenimentele sau obstacolele ocolite “ELEGANT” (şi uitate/neglijate) de terapeut în procesul personal de pregătire ca terapeut şi în calea evoluţiei lui. Este necesar ca terapeutul să poată face diferenţa, să ştie ce simte pentru pacient şi de ce, ca să poată deosebi între cele două.

Este dificil pentru pacienţi să accepte acele semtimente/emoţii şi trebuie să fim foarte atenţi cum le proiectăm, trebuie mai întâi să le trecem prin noi. Acest proces de filtrare şi de modificare a propriilor sentimente, energii şi aspiraţii personale pe calea evoluţiei şi dezvoltării personale te pot afecta ca terapeut .

În anumite medii populare se numește simplu:

“Ai preluat”.

Orice ….energie negativă, emoţii neplăcute, amintirile, trăirile şi poveştile pacientului.

Când nu are loc contratransferul?
Se vorbeşte adesea de integritatea terapeutului, de “verticalitate”. E na.

Şi dacă s-a certat cu nevasta. Sau e răcit copilu. Sau s-a trezit indispus. Wooow. S-a terminat cu terapia? Se spune că abia după 4-5 ani clienţii nu mai percep emoţiile personale ale unui profesionist.

În toate tipurile de terapie cu abordare holistică se învaţă modalităţi de protecţie.
În reiki există conceptul de “pregătire” a camerei, terapeutului. Este o modalitate excelentă de a te proteja.

Pe parcursul şedinţei şi aici vorbesc inclusiv de psihoterapie ies la suprafaţă energiile uzate ale pacientului şi rămân în cabinet, camera unde are loc terapia. Există o prevedere specială pentru psihologi să nu folosească spaţiul afectat terapiei în alte scopuri în afară de cel pentru are a fost destinat. De ce oare?

Aceasta este valabil, recomandat dar nereglementat prin lege pentru orice alt tip de terapie.

Toate acele energii , sentimente informaţii …… rămân în acel loc. Există multe modalităţi de purificare ulterioară. Fiecare terapeut le ştie foarte bine. Din lipsă de timp totuşi acestea se aplică rar sau de loc.

Ideal ar fi să vină cineva să “cureţe” după noi. Dar suntem terapeuţi. Pentru a ne păstra integritatea în urma analizei şi a insighturilor putem devenii eficienţi dacă urmăm paşii corecţi ai procesului terapeutic.

În reiki “pregătirea” camerei înseamnă ridicarea vibraţiei acesteia până la nivelul în care camera se va comporta ulterior ca un condesator, ca o a treia mână de ajutor. La sfârşitul terapiei este bine să repetăm procedura, în scop de purificare, fiecare cu sistemul, stilul personal, până la un nivel asemănător cu cel de la pregătire.

Este foarte importantă aceasta pentru ca în felul acesta eliminăm inclusiv problemele personale , uitate sau neglijate, rezutate în urma contactului cu sistemul energetic al pacientului.

În psihoterapie în urma analizei personale a terapeutului, IMPORTANT- în cabinet nu acasă, se pot aplica tehnici specifice de eliminare/atenuare a tuturor ideilor, emoţiilor contradicţiilor rezultate în terapie. Făcând asta după fiecare pacient sau la sfârşitul zilei de lucru se purifică cabinetul/camera de terapie.

În scurt timp vom constata că am ajuns la un nivel în care contratransferul ne afectează foarte puţin sau deloc pentru că eliminăm din sistemul propriu rezonanţa energetică, emoţională, empatică cu majoritatea pacienţilor şi astfel îi vom putea ajuta eficient.


MihaiB

cursuri reiki

Cursuri Reiki

Pentru Programări Sunați la 0723377860