Cum sa nu “PREIEI”

 

In reiki, pshioterapie sau orice aplicatie terapeutica cu abordare holistica exista un schimb intre terapeut si pacient. Un schimb la nivel de constient, inconstient, energetic si la nivel de suflet.
Acest schimb in anumite medii se numeste transfer atunci cand are loc dinspre terapeut catre pacient. Acesta este pilonul central al abordarii terapeutice.
Este necesar sa ne amintim ca terapeutul este si el om.

Are emotii sentimente, revelatii despre el insusi.
Uneori, trebuie sa auzi povesti ale pacientului care ti s-au intamplat si tie, alteori ai pacienti cu conceptii diferite, si in astfel de situatii trebuie sa ne asiguram ca putem ajuta pacientul.

In astfel de situatii are loc un transfer de semn opus care se numeste contra transfer.
Contratransferul este un transfer, un schimb de la inconstient la inconstient,la nivel energetic, emotional sau cognitiv.
Intelegerea lui este o sarcina interpretativa care nu poate fi neglijata, considerand ca scopul analizei personale a terapeutului nu este de a-l transforma pe acesta intr-un supramentalist care produce interpretari pe baza unor proceduri pur intelectuale, ci contribuie la capacitatea de a-si intelege, controla si sustine propriile sentimente si energii, cu totul diferite de cele exprimate de catre pacient.

Reactiile terapeutului nu sunt golite de continut afectiv, pozitiv sau negativ, dar ele nu au aceeasi cauza ca in situatia pacientului.
.
Contratransferul are doua laturi: reactiile terapeutului ca om si ceea ce pacientul induce in terapeut. Fie ca este vorba de emotii, amintiri dureroase sau energii asemanatoare cu evenimentele sau obstacolele ocolite “ELEGANT” (si uitate/neglijate) de terapeut in procesul personal de pregatire ca terapeut si in calea evolutiei lui. Este necesar ca terapeutul sa poata face diferenta, sa stie ce simte pentru pacient si de ce, ca sa poata deosebi intre cele doua
Este dificil pentru pacienti sa accepte acele semtimente/emotii si trebuie sa fim foarte atenti cum le proiectam, trebuie mai intai sa le trecem prin noi. Acest proces de filtrare si de modificare a propriilor sentimente, energii si aspiratii personale pe calea evolutiei si dezvoltarii personale te pot afecta ca terapeut .

In anumite medii populare se numeste simplu: “Ai preluat”. Orice ….energie negative, emotii neplacute, amintirile, trairile si povestile pacientului.

Cand nu are loc contratransferul?

Se vorbeste adesea de integritatea terapeutului, de “verticalitate”. E na.

Si daca s-a certat cu nevasta. Sau e racit copilu. Wooow. S-a terminat cu terapia?

Nu.
In toate tipurile de terapie cu abordare holistica se invata modalitati de protectie.
In reiki exista conceptul de “pregatire” a camerei, terapeutului. Este o modalitate excelenta de a te proteja. Pe parcursul sedintei si aici vorbesc inclusiv de psihoterapie ies la suprafata energiile uzate ale pacientului si raman in cabinet, camera unde are loc terapia. Exista o prevedere speciala pentru psihologi sa nu foloseasca spatiul afectat terapiei in alte scopuri in afara de cel pentru are a fost destinat. De ce oare?
Aceasta este valabil, recomandat dar nereglementat prin lege pentru orice alt tip de terapie.

Toate acele energii , sentimente informatii …… raman in acel loc. Exista multe modalitati de purificare ulterioara. Fiecare terapeut le stie foarte bine. Din lipsa de timp totusi acestea se aplica rar sau de loc.

Ideal ar fi sa vina cineva sa “curete” dupa noi. Dar suntem terapeuti. Pentru a ne pastra integritatea in urma analizei si a insighturilor putem devenii eficienti daca urmam pasii corecti ai procesului terapeutic.
In reiki “pregatirea” camerei inseamna ridicarea vibratiei acesteia pana la nivelul in care camera se va comporta ulterior ca un condesator, ca o a treia mana de ajutor. La sfarsitul terapiei este bine sa repetam procedura, in scop de purificare, fiecare cu sistemul, stilul personal, pana la un nivel asemanator cu cel de la pregatire. Este foarte importanta aceasta pentru ca in felul acesta eliminam inclusiv problemele personale , uitate sau neglijate, rezutate in urma contactului cu sistemul energetic al pacientului.

In psihoterapie in urma analizei personale a terapeutului, IMPORTANT- in cabinet nu acasa, se pot aplica tehnici specifice de eliminare/atenuare a tuturor ideilor, emotiilor contradictiilor rezultate in terapie. Facand asta dupa fiecare pacient sau la sfarsitul zilei de lucru se purifica cabinetul/camera de terapie. In scurt timp vom constata ca am ajuns la un nivel in care contratransferul ne afecteaza foarte putin sau deloc pentru ca elimnam din sistemul propriu rezonanta energetic, emotional, empatica cu majoritatea pacientilor si astfel ii vom putea ajuta efficient.
MihaiB

 

Consultanta Spirituala

Pentru Programari Sunati la 0723377860